,,A fonal formálja a szemet, a kötés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket."
Karen Alfke, tervező, oktató

2011. szeptember 30., péntek

A kötés tízparancsolata

A cikk a Verena 2011-es őszi számából való. Tina Hess írása
( a fordítás az én gyenge tudásom szerint. vmartina )

A legrégebbi teljes törvénygyűjtemény a babiloni uralkodóé, Hammurabié. A majd 3800 éves Hammurabi Codex egy majd 2.25 m magas oszlopra, un. sztélére van vésve és 281 paragrafust tartalmaz.
Messze nem ismert viszont az a tény, hogy Hammurabi felesége is, aki egy szenvedélyes kötögető volt, kiadott egy alapművet, vagyis a babiloni kötés irányelveit.
Ezek a törvények három agyagtáblára, feltehetőleg egy hármas kötőtű segítségével lettek bekarcolva, évezredek óta eltűntek,hiányoztak, nemrégiben a Tigris folyó egyik mellékágának barlangjában fedezték fel őket.
Most a Verena olvasóinak rekonstruálhatjuk a törvények szövegét. Minden kötősnek azt az utat tanácsolhatjuk, hogy kössön szépen, békésen, megelégedettséggel, szemről szemre. Most és örökké.
1. Mindig használd a számodra rendelkezésre álló legjobb anyagot. Ez növeli a megelégedettséged és ezt mindenki látni fogja a munkádon. Az élet túl rövid ahhoz, hogy értéktelen anyagokból kössél. Ha csak kevés pénzed van, nézz körül az árleszállításokon, kövesd az alapelvet: minőség, mennyiség helyett. Kössél inkább bonyolult modelleket, nehezebb mintákat, kevesebb fonallal a kötési idő ugyanannyi.
Jó időkben fektess be (vásárolj) a bőséges kínálatból, s ebből tudsz a szűk időkben alkotni.

2. Fektesd mindig a teljes tudásod és a lehető legnagyobb gondosságot a munkádba. Visszabontani, javítani a legrosszabb esetben is néhány órába kerül. A hibát, amiről úgy gondolod, hogy alig vagy egyáltalán nem észrevehető, évekig fogod nézegetni. Vegyük azonban azt,hogy nincs ember, és te sem vagy kivétel, aki tökéletes lenne és néhány hiba akár egy kreatív elemet is meg tud változtatni.
3. Csak olyan embereknek kössél, akik a tudásodat és a munkádat valóban értékelni tudják és a magad készítette ajándékot örömmel fogják viselni, használni. A műved túl értékes ahhoz, hogy egy szekrény vagy egy fiók mélyén végezze csak egy sivár létezésre kárhoztatva. És soha ne add el a munkádat értékén alul, hiszen az életedből jó pár órát áldoztál rá. Azok, akik nem készek arra, hogy megfelelő díjat fizessenek érte, hát fázzanak, vagy elégedjenek meg az áruházi zoknikkal. Légy bátran önző. Ha leginkább csak magadnak kötsz, tedd azt örömmel, lelkiismeretfurdalás nélkül.
4. Légy segítségére kötőstársaidnak. Oszd meg a tudásod azokkal, akiknek arra szükségük van. De kerüld a tolakodást és a mindent jobban tudok viselkedést. Nemcsak a te mintáid az egyedül üdvözítőek. Mutass tiszteletet mások munkái iránt, ne sajnáld a dicséretet. Azért nem kell képmutatónak lenni. Egy megalapozott, nem bántó, óvatos kritikára nagyobb szüksége van kötőstársadnak mint hamis dicshimnuszra. És te is légy belátó és nyitott a saját munkáddal kapcsolatos kritikákra.
5. Oszd meg csodálatos hobbink örömét a lehető legtöbb emberrel és segítsd azokat, akik valóban belevágnak. De azt kerüld el, hogy túlbuzgó misszionárius légy. Nincs mindenkinek adottsága a kézimunkához. Köss azonban magától értetődően és akár a nyilvánosság előtt is gátlások nélkül. Légy toleráns és elnéző a nemkötők szakértelem nélküli kommentárjaival szemben. (egy sima, egy fordított, egyet leesni hagyni…) Nem ők tudják jobban és ezzel a viselkedéssel csak a sajnálatunkra szolgálnak rá.
6. Ne engedd senkinek, hogy szenvedélyed miatt lelkiismeretfurdalást okozzon neked. Egyedül a te dolgod, hogy mennyi időt szánsz a kötésre, hány megkezdett munkád van vagy mennyi fonalat halmozol fel. Ami téged boldoggá tesz az jó és helyes mindaddig, míg sem magadnak, sem másnak nem teszel kárt vele.
7. A próbakötés nem értelmetlen időpocsékolás, hanem a későbbi szép munkát garantálja. A kötésleírások mégsem rettenetes vastörvények. Saját akaratod szerint megváltoztathatod anélkül, hogy a kötősrendőrség jönne megbüntetni. De ne a tervezőre légy mérges, ha az eredmény csak megközelítően vagy egyáltalán nem hasonlít az eredetire.
8. Viseld megadással a kötősélet megpróbáltatásait. Csomók a gombolyagban, hibás leírások, gubancolódások, csak arra vannak,hogy téged vizsgáztassanak és a jellemedet erősítsék. Teljes erőddel küzdj a rossz ellen, irtsd a „molyokat” ahol csak éred.
9. Tartsd tiszteletben a szerzői jogokat és kerüld a plagizálást. Hagyd, hogy mások munkái hassanak rád, de ne ékeskedj idegen tollakkal. Adj időt és alkalmat a saját kreativitásod kifejlődéséhez, benned is rejtőzik egy tervező.
10. Légy kíváncsi és bátor. Ne félj új technikákat megtanulni és kipróbálni. Azért, mert mindig is így csináltad, (és édesanyád és már az ő édesanyja is) lehetséges egy másik, még annál is jobb módszer. A kötés egy élethosszig tartó utazás, aki mindig ugyanazt az utat járja, elmulasztja a legszebb helyeket.

2 megjegyzés:

  1. martin-Rozika, köszönöm szépen ,hogy ezt a megszívlelendő tanácsokat össze gyűjtötted és közre adtad.Miden sora megszívlelendő.és igaz. Jó egészséget kívánok, hogy sok sok szép munkával örvendeztess meg bennünket.margitmama

    VálaszTörlés
  2. martina-Rozika, köszönjük szépen, sok igaz és megszívlelendő gondolat van benne.

    VálaszTörlés