,,A fonal formálja a szemet, a kötés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket."
Karen Alfke, tervező, oktató

2011. március 18., péntek

Receptek /glukénmentes is/

Diós-mágnás (nagymamám féle recept)
40dkg liszt
1 dkg sütőpor
20dkg margarin
10dkg cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja és leve


baracklekvár

töltelékhez: 20dkg cukor
4 tojás
20dkg dió
1 csom. van. cukor

A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk néhány ek. tejföllel, 3/4 - 1/4 részben kettéosztjuk, a nagyobbik részt kinyújtjuk, egy nagyobb tepsit kibélelünk vele, tetejét megkenjük baracklekvárral. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, darált diót és a tojások felvert habját beleforgatjuk, majd a tésztára kanalazzuk. A félretett tésztáól csíkokat sodrunk, rácsos alakzatban a töltelék tetejére fektetjük.

Glutén mentesen uígy készítettem, de tejföl nem kellett bele, én újabban szinte csak beiker liszttel dolgozom(mármint sütiket), az sztem most a legjobb. Árban jobb, mint a Shar, és megkockáztatom, hogy mellékíze is kevesebb mostanában. Nálunk ahol sütnek friss pékárut ott is ezzel dolgoznak. Igaz a tészta olyan vajkrém jellegű először de nem kell megijedni az úgy jó, kis állás után rizstlisztes deszkán picit átgyúrva könnyedén tudtam vele dolgozni (már nyílván amennyire lehet, mert olyan omlós, gluténmenes tésztás).
A mese almás receptet is egy az egyben uúgy készítettem el vele, és férjem elégedett volt vele nagyon.





Barátfüle
1 kg liszt (a 3.-a lehet rétes liszt, még finomabb, omlósabb lesz)
15 dkg vaj
15 dkg margarin
fél cs. élesztő
3 műa.kanál só
3 dl. tejföl,
kevés tej
Hozzávalókat összegyúrjuk annyi tejjel,hogy lágy tészta legyen. Pihentetni (15-20 perc), nyújtani vékonyra,kockára vágni (én hullámos metélővel szoktam),szilvalekvárral tölteni (jó a vegyes tálcás sütésálló lekvár is). Tojással megkenni,előmelegített sütőben sütni.,   ( ebből az adagból nagyon sok lesz! )
Jó étvágyat hozzá!

Én fagyasztottam már a nyers tésztát is, nagyon gyorsan kész van, ha csak föl kell olvasztani.
Ill. ha szilvalekvárral készítem én pici cukrot is teszek a tésztájába, mert az elég savanykás, legalábbis a mienk.
Nagyon egyszerű és gyorsan kész van, mondjuk elég hamar el is szokott fogyni.

A recepteket biológustól kaptuk. Köszönjük szépen.