,,A fonal formálja a szemet, a kötés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket."
Karen Alfke, tervező, oktató

2011. április 19., kedd

Lusta asszony rétese



Lusta asszony rétese
  • 250 g finomliszt
  • 50 g búzadara
  • 1 tasak sütőpor
  • 200 g porcukor
  • 100 g puha vaj
  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 300 ml tej
  • 3 egész tojás

Egy hosszúkás zománcos tepsi alját alaposan kivajazom. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral elkeverem. A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom. A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd elosztom a liszt tetején. Egy nagy bögrényi fagyasztott meggyet rászórok, picit lenyomkodom, majd rászórom a liszt másik felét. A tojásokat villával felverem, egy kevés vaníliás cukrot teszek hozzá, majd hozzáöntöm a tejet. Ezt az egyveleget szépen rácsurgatom a liszt tetejére, villával itt-ott megszurkálom, meglazítom, hogy mindenhova szivárogjon a tejes tojásból. A maradék vajat megolvasztom, és rálocsolom a süteményre, majd 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom hőlégkeverésnél.

Nem figyeltem a sütési időt, de kb. 30 percre saccolom. Néha benéztem a sütőbe, és amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Langyosan már szépen vágható. Nagyon finom, vékony ropogós felülete lesz! A tepsi bőséges vajazásának köszönhetően nem ragad le egyáltalán.

Forrás: Macikonyha

2011. április 18., hétfő

Amerikai krémes

Amerikai krémes


Tésztához: 7 tojás sárgája,20dkg cukor,20dkg liszt,1cs. sütőpor,2ek.kakaó,11ek. víz,2ek. olaj

Krémhez: 7 tojás fehérje,7-10ek cukor,2cs. vaníliás pudingpor,5-6dl tej

Tetejére: 4dl Hulala tejszín,reszelt csokoládé


Elkészítés:A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel,olajjal,majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet amibe a kakaóport is beleszitáltuk. Előmelegítet sütőben 20percig sütjük a piskótát.

Amig a piskóta sül: Pudingporból és a tejből a megszokott módon elkészítjük a pudingot (jó sűrűre).A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A még forró pudinggal keverjük össze és kenjük a tészta tetejére,és tegyük vissza a sütőbe további 10-15percre.Hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt akkor a felvert tejszínhabbal és csokireszelékkel díszítjük.(én a tjszínhabba tettem habfixet)

35x27cm-es tepsihez készült.