,,A fonal formálja a szemet, a kötés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket."
Karen Alfke, tervező, oktató

2011. november 23., szerda

Zserbó golyó

exiefo-Magditól

Zserbó golyó ahogy én készítem : 1 rész aszalt sárgabarack ,1 rész darált dió, fél rész kekszdarálék, és annyi barack lekvár amennyitől összeáll kemény tészta állagúvá.
(Ha ettől édesebbet kíván valaki akkor porcukor  ízlés szerint ebben nem volt)
Az összegyúrt tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kiskanállal kiszaggatjuk , gombócoljuk, ismét egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Harmadnap fogpiszkáló segítségével meleg csokimázba mártogatjuk.
Száradás után papír formába helyezzük.

Ez az adag 30 dk barack 30 dk dió 15 dk kekszmorzsa + a lekvár volt 60 db.

Amit a saját káromon tanultam meg !! Erős férfikar szükségeltetik a húsdarálón való daráláshoz mert én nem bírom , a barack után engedni a darálóba a kekszet az kiviszi az utólsó szemig a bent ragadt barackot.
A fázisokat érdemes betartani , a morzsának felkell szívni a lekvárt, a következő nap pedig ha nem száraz a teteje , nagyon beszívja a csokimázt .
Szoktam "cifrázni" a közepébe pirított mandula, francia drazsé , rumosmeggy  marcipán növeli az élvezeti értékét.

Elkészítési ideje összesen kb: 60 perc